четвер, 31 грудня 2015 р.

З Новим Роком!

 З'їздив перед новим роком у Почаїв. 

  Штірліц виконував завдання на західній Україні. Коли він допоміг одній жіночці пронести сумку, то вона дала йому шоколадку. На обгортці було написано: Золотая Русь. Це провал. - подумав Штірліц.
  Хоча і до того Штірліцу були знаки, які сповіщали, що подорож буде непростою. Ось у Здолбунові йому зустрівся пес, у якого навколо голови і тіла було наче сяйво.
 
  Коли приїхав у Лавру, Штірліц побачив вказівки, що фотографувати і знімати на камеру заборонено. Хтось, мабуть, провідав інформацію про приїзд Штірліца і попередив адміністрацію Лаври. Але Штірліцу це було не вперше, і на те він і Штірліц, щоб фотографувати там, де фотографувати заборонено. Штірліц пішов ночувати у храм разом з бідними людьми, які не мали або не хотіли заплатити 40 грн за готель. Коли адміністратор спального храму побачив, що Штірліц лежить у куртці на голій підлозі, то дав йому каремат. Штірліц ліг і побачив перед собою картину "Милосердний самарянин". Це був ще один знак, що за ним слідкують.
  Штірліц ліг рано, бо о четвертій треба було вставати. Хоча до початку богослужіння залишалась ще година, але о четвертій адміністратор усім сонним особисто подзвонив великим дзвоником на вухо: підйом - і з храму! Штірліц одягнувся і попрямував на вихід. Одразу перед собою побачив ще одну багатозначущу картину "Вигнання з раю". Співпадінь бути не могло: його, Штірліца, жорстко пасуть.
   Було очевидно, що проводити операцію зараз вкрай небезпечно. Довелось обмежитись загальними зовнішніми спостереженнями. Що можна було б відзначити для Центра: українофоби є, але загалом українофобії нема. Не допрацьовуєм. Хоча, звісно, більшість книг, які там продаються, одобрені Центром, і загалом Лавру можна сприймати як рай для москалів: служба на понятном і українські баби варять борщ, але боюсь, що це зовнішнє благополуччя досить хитке. Ось можете поглянути на оце:
http://lavka.pochaev.org.ua/id/svyate-evangel-568.html
http://lavka.pochaev.org.ua/id/novyy-tovar-432.html
Це ж так до чого може дійти? 
  Наших людей там багато, але їм все менше приділяють уваги: на свої очі бачив, як священник сидить для сповідання і позіхає, бо до нього ніхто не йде на сповідь... І це при тому, що на богослужінні в будний день десь біля чотирьох сотень чоловік... 
  Філаретівців на поминання не записують - це добре. Але, на жаль, мощі преподобного Іова для людей мають більше значення, ніж поминання теперішніх ієреїв. А до мощів пускають всіх і не питають, чи філаретівець чи зі згоди Центра. І осмілюсь висловити припущення, що поки є мощі преп. Іова, то український дух з Почаїва повністю витравити не вдасться: то тут, то там він все ж проривається. З цим треба щось робити, і не будь я Штірліцом, якщо в мене нема плану. А план такий: треба заборонити філаретівцям доступ до святинь і до мощей преп. Іова також. Почати все потрібно з "благого возмущєнія": а до яких пір нечестиві розкольники будуть оскверняти православні святині своїми мерзкими лобизаніями?! Іов Почаївській - не розкольник, щоб до нього розкольників допускати!.. і т. д. Потрібно запровадити опитування всіх, хто підходить до святині: Філарету анафема чи ні? Якщо ні - геть із Лаври. Це, звісно, викличе обурення зі сторони філаретівців, і вони все активніше будуть робити спроби захопити Лавру силою. А нам хіба не цього треба? Як кажуть діти: з Новим Роком, миу, здойобля! Хай хохли поб'ються, а ми посміємось. Філаретівці будуть дискредитованими, а тих, які під Ценром, ми будемо ублажати, що вони все роблять правильно, коли б'ють філаретівців, а не йдуть з ними на діалог або компроміс. Це головне: не буде діалогу, не буде і компромісу, і згоди не буде. Доти ми і будемо сильні там. 
  Є в Україні люди, які вже задають питання: скільки відрубаних українських голів коштує позолотити храм? Ці питання мене тривожать. Нам потрібно діяти твердо і рішуче, не шкодувати коштів для збереження нашого впливу. Адже якщо буде допущено перехід УПЦ МП на українську вимову ц.-сл. мови, то від наших пожертвувань ми не будемо мати жодного зиску. Іскупующе время, яко дніє лукави суть. З найщирішими побажаннями для Центра, ваш агент Штірліц із Почаєва.
 

 


 


Немає коментарів:

Дописати коментар