середа, 5 квітня 2017 р.

Що буває з тими, кого мати народила в понеділок?

  Українцям не вистачає публічних осіб, які б були компетентні як і в науках світських, так і богословських. Не вистачає богословсько-світських компетистів. І тому люди світських наук, які цілком варті поваги за свої дії і слова у межах своєї світської компетенції, роблять кричущі помилки тоді, коли їх запитують про зв'язок теми їх компетенції із мораллю. А українські богослови роблять дитячі помилки, коли говорять про світські речі. Мабуть, варто почати записувати ці "ляпи поважних людей", тому що це справді помилки, які нічого доброго не дають, а лише можуть завести на манівці.

Наприклад:
Олександр Савченко (поважний банкір): якщо людям дадуть матеріальний достаток, то вони стануть більш моральними.
Коментар: Підтверджень в історії цьому нема. Пророки, апостоли були переважно бідними. А в чому був гріх Содома? В тому, що вони досита їли хліба (Єзекіїль 16, 49).
.
Єпископ Євстратій (поважний богослов): Москва хвилюється та критикує - значить ми на вірному шляху.
Коментар: Пан епископ, на жаль, робить елементарну помилку собаки Павлова. Іноді ми справді робимо правильні дії, і Москва досить часто дає реакцію на ці дії критикою і хвилюванням. Але критика і хвилювання Москви, на жаль, зовсім не означають, що ми на вірному шляху, як блимання лампочки у будці собаки Павлова зовсім не означало, що їй принесли їжу.

ПС Ющенка можна поважати хоча б за те, що в нього, мабуть, найбільше з політиків найвищого рівня було поєднання розуміння світсько-наукового і богословського, хоча і анафема-греко-католицького. Проблема промосковських політиків в Україні - у тому, що їх найменш українофобське богослів'я - це наколки "залатих купалов". Проблема ж патріотичних православних богословів - у тому, що за безліччю клопотів і витрат їм вже не вистачає часу і грошей, щоб купити і почитати книгу про досліди над собаками Павлова.

ППС Загалом же розрив богословської і світської науки призводить до помилок як у одній, так і в іншій. А тим часом архиєреї УПЦ МП відзначають шнабсом річницю повалення режиму митрополита Володимира (Сабодана).

Немає коментарів:

Дописати коментар