субота, 2 липня 2016 р.

Абетка інформаційної безпеки (чернетка)


Маніпулювання свідомістю - це не винахід 20-го століття. Скільки існує свідомість, стільки існує і маніпулювання нею. Сучасність лише розширила інструментарій для цих маніпулювань. І навіть не дуже важливо описувати ці інструменти, бо завтрашній день принесе нові, і якщо сконцентруватись лише на самих інструментах, то, зустрівшись із новими, ми виявимось беззахисними. Тому важливішими є не шляхи інформаційних потоків і впливів, а саме розуміння і розрізнення інформації.
Що ж є негативно-маніпулятивною інформацією, а що - позитивно-живильною?
Дамо визначення: негативно-маніпулятивною інформацією є будь-яка інформація, що заважає вам мислити. Відповідно: позитивно-живильною є будь-яка інформація, що допомагає вам мислити.
Мислення гальмується тоді, коли воно у несприятливих умовах. Такими несприятливими умовами є недооцінка і переоцінка мислення. Будь-яка інформація, що ставить нас у такі умови є маніпулятивною.
Як же визначити наявність несприятливих умов для мислення. По плодам їх пізнаєте їх. Плоди - емоції. Негативна інформація визначається по негативним емоціям, які вона в нас викликає: страх - недооцінка мислення, самовпевненість (ейфорія) - переоцінка мислення.
Іншими словами: будь-який інформаційний вплив, що викликає страх або самовпевненість є маніпулятивним впливом.
Позитивно-живильний вплив викликає емоцію радості, але радості не ейфоричної, а саме несамовпевненої радості, радості самокритичної.
Емоцію самовпевненості-ейфорії можна умовно назвати первинною. Саме через самовпевненість біблійних Адама і Єву спокушає диявол. І першою умовно спокушається Єва, яка є більш емоційною. Але страх є не менш руйнівним, хоч і вторинним. Саме за страх Бог засуджує Адама і Єву на вигнання із Раю, бо страх завадив їм покаятись у переступі заповіді Божої. Страх і самовпевненість є хоч і різнополюсні емоції, але з однієї площини, і вражена однією з них людина легко переходить до другої.
Треба відзначити також, що позитивна і негативна інформації знаходяться в різних і перпендикулярних площинах інформаційного простору. Ці площини перетинаються лише у спільній лінії - лінії застосування, яка є нашим світом, але між собою ці площини не мають нічого спільного у значенні. Іншими словами: не буває частково-маніпулятивної або частково-позитивної інформації. Інформація може бути лише більш або менш маніпулятивною, більш або менш живильною. Якщо поглянути з іншого боку, то можна сказати, що є більш або менш інформативні маніпуляції і більш або менш інформативний позитивний інформаційний вплив. Але безпекова оцінка може бути лише одна: або маніпулювання, або інформаційне живлення.
Про "свідомих" і несвідомих маніпуляторів. Лапки тут не випадкові: якщо мислити глибше, то свідомих маніпуляторів не існує. Сама природа негативної інформації полягає у тому, що вона руйнує і адекватне мислення і свідомість. Тих людей, яких ми часто називаємо свідомими і несвідомими маніпуляторами, правильніше називати активними і пасивними або первинними і вторинними. Активні або первинні маніпулятори (або ж "виробники" інформації - це всього лише першоретранслятори нових інформаційних конструкцій із інформаційного простору, і ці конструкції руйнують їх мислення не менше, ніж подальших ретрансляторів.
Свідомість - це не інтелект, свідомість - це благорозумність, мудрість. Мудрість - це інтелект із доброю волею. Свідомість і мудрість - це математичні похідні від інтелекту - вони вказують не на кількість інтелекту, а на його напрямок - або у сторону розвитку, або у сторону руйнації і занепаду.
Отже, мудра людина - це та, яка цінує і розвиває своє мислення і інтелект, а для цього - відмовляється від руйнівних інформаційних впливів, які визначає за виникненням у собі негативних емоцій страху і самовпевненості.
Будьте мудрі.

Немає коментарів:

Дописати коментар