понеділок, 24 липня 2017 р.

Ніколи більше не вживайте слово "Малоросія" в негативному значенні


  Зображення - Скарбниця потребная. Іоанікій Галятовський, 1676 р.
 Текст: Чудо двадцят четвертоє. Року 1674, місяця Августа, Турки і Татаре пришовши до Малої Россії, воєвали міста і села, почавши од Браслава аж до Ладижина і Уманя, і волості іншиї Українскії плюндровали.
 Ніколи більше не вживайте слово "Малоросія" в негативному значенні. Справа в тому, що під московщиною ми настільки стали невігласами у власній історії, що сам термін "росія" ми стали асоціювати переважно з північноросами-московитами, і забули, що це навіть більше наш ідентифікатор, ніж їх. Використання у негативному значенні терміна "малороси" (стосовно вірян УПЦ МП, скажімо) було доречне не з теоретичної відповідності, а з практичності-зручності - тому що прості люди інакше б не зрозуміли. Я про це нещодавно писав, що правильні рішення - це добуток теоретичної відповідності на зручність-практичність. Сьогодні, як то каже Святе Писання, часи незнання минають, і нас випробовують на здатність усвідомити свою недосконалість і на здатність виправляти теоретичні неточності. Сьогодні, по 25-ти роках незалежної держави і незалежного вивчення історії ми вже маємо нову зручність - ми вже не боїмось сказати про те, що ми - корінна Росія, а "Росію Велику", Російську Федерацію не грішно називати і Московією, і не тільки не грішно, а і праведніше. І сьогодні ми вже можемо точніше сказати, що промосковська, обманута московитами, частина вірян УПЦ МП - це не малороси, а недороси, недомалороси, московитофіли, підмосковці, але - аж ніяк не малороси. Мала Росія - це старовинний синонім слова Україна, і про справжні властивості Малої Росії пераважна більшість, скажімо, вірян УПЦ МП майже нічого не знає, і не тільки пересічні, а навіть по такому ніби науковому церковному телеканалі "Глас" вам навряд чи щось правдиве розкажуть про Малоросію. Нам було подано, що термін "Мала Росія" обов'язково означає залежність від "Росії Великої" - цей висновок невірний і ненауковий. Насправді ж у самому цьому терміні ніякої залежності від великоросів нема, а навпаки - все починається з малого, і Велика Росія має початок у Малій Росії і залежна від неї. Нам може заважати звичка називати Московію - Росією. Я мушу зауважити, що я вже досить давно писав про те, що ми маємо повне моральне право називати північноросів - московитами, і що ця назва взагалі більш правдива і моральна. Не послухалися - то тепер маєте класичні "ножиці", коли в умовах вашого недореформованого відповідно до дійсності світогляду ви отримуєте дві невигідні для вас протилежності: насміхатись з терміну "малоросія" - насміхатись із своєї історії, поважати "ДНР-малоросію" - поважати бандитів. Вся проблема - у недорозібраності історії і не зовсім правильно сформованому на цьому світогляді.

  Отже, вірна позиція:

  Малоросія - термін позитивний, синонім терміну "Україна", але від терміну "Малоросія" українці відмовлялись через те, що в умовах спільної з московитами держави і домінування московитів у цій державі цей термін прив'язувався до перекрученого терміну Росія і сприймався як залежність від Московії. Сьогодні, в умовах самостійної держави, нам нема потреби носити ці умовні "бронежилети" - в себе вдома вони лише заважають, ми вільні і можемо виявляти правильні смисли. Нас випробовують на зрілість і ми приймаємо виклик.

  Бандитьскі антиукраїнські - антималоросійські угруповання типу ДНР не мають жодного морального називати себе Малоросією чи малоросами, бо не знають ані справжньої історії Малої Росії, не шанують малоросійської - української мови і її носіїв. Більш відповідні терміни для ДНР і ЛНР - Малобандитія або Малопіратія і т. д. Єдина можливість визнати термін Донецька Малоросія - це відновлення на її теренах поваги до української мови і її носіїв.

P. S. До цього питання прошу поставитись серйозно. В умовах війни дуже важлива однодумність. Ворог намагається використати будь-яку нашу неідеальність. Українці, на жаль, часто асоціюють ідеальність не з теоретичною досконалістю, а більше з художньою красою. Таке захоплення може живити марнославне бажання наполягати на своїй художньо гарній, але теоретично невірній думці. В умовах агресії Московії це може коштувати здоров'я і життів наших солдат. Тому ще раз дуже прошу: не дамо скаженим жодного шансу для панування над нами. Християнам - миром мир, нелюдам - пекельний вир! Краще смерть тіла, ніж смерть душі. А душа вмирає тоді, коли може не прийняти обман, але приймає. Набільша правда: Бог є любов. Той, хто прагне знищити брато свого - не має в собі ні любові, ні Бога.

Немає коментарів:

Дописати коментар